El Rama in Nicaragua

Rama stad

De stad

Bijna 300 km ten oosten van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua ligt El Rama. Het heeft een stedelijke kern, die wordt omringd door rivieren en een uitgestrekt platteland. Er leven ongeveer 68.000 mensen, waarvan 30% in het stedelijk gebied woont. De rest leeft in een honderdtal gemeenschappen op het platteland. Veeteelt, landbouw en handel zijn de economische hoofdactiviteiten.

Bekijk hier een korte kennismaking met El Rama:

De rivieren

ENC-09a-P1170462.jpgOver de Rio Escondido gaat het verder naar Bluefields. Hier stroomt de rivier, na bijna 90 km, in de Atlantische Oceaan. Door deze rivierverbinding is de internationale haven van El Rama een belangrijke overslagplaats voor de handel met o.a. de Verenigde Staten en Venezuela.

De rivieren rond El Rama bieden verschillende bronnen van inkomsten. Visserij is één van de belangrijkste. Daarnaast zijn de rivieren een belangrijke verbinding tussen de stad en het platteland. In de diverse kleine havens en aanlegplekken moet altijd wel iemand of iets naar de overkant van de rivier worden vervoerd.

 

ENC-04a-P1170591.jpgHet platteland

Ruim 70% van de Rameños woont in kleine gemeenschappen op het uitgestrekte platteland. Op de meeste plekken is geen elektriciteit en men leeft vooral van landbouw en veeteelt.
Onder volwassenen is nog veel analfabetisme, maar het merendeel van de kinderen volgt tegenwoordig onderwijs.