Nicaraguaanse muurschilderes op bezoek in Maastricht

Afgelopen oktober is Karina, een muurschilderes uit Nicaragua, om precies te zijn uit Estelli, naar Maastricht afgereisd. Hier verbleef zij anderhalve week lang. In de tijd dat zij hier verbleef heeft zij een muurschildering gemaakt op een basisschool in Sittard en is zij een dag afgereisd naar Brussels om daar ook een schilderwerk af te leveren bij het 10 jarig bestaan van Platforma. Graag vertel ik meer over deze schilderingen.

Op SBO het Mozaiek in Sittard heeft Karina samen met vrijwilligers van de Stedenband Rama-Maastricht en de kinderen uit de hoogste groep van het SBO een muurschildering gemaakt. Dit was een project tussen de Stedenband en SBO het Mozaïek, dat plaats heeft gevonden in de kinderboeken week. Dit jaar lag het thema vriendschap centraal. Het project begon met een workshop waarin meer verteld werd over Nicaragua, de stedenband als vriendenstad en de Global Goals. Tijdens deze interactieve workshop, werden er werkboekjes uitgedeeld en werden de kinderen uitgedaagd om mee te doen en na te denken over deze onderwerpen. Daarna werden de 17 ontwikkelingsdoelen iets duidelijker toegelicht, gevolgd door een korte documentaire over het dorpje El Rama in Nicaragua. Daarna kwam het einde van de workshop in zicht en werden er tekenblaadjes uitgedeeld. Hierop mochten de kinderen een tekening maken over iets wat ze leuk of interessant vonden uit de workshop. Vervolgens heeft Karina deze tekeningen gebruikt om hier een ontwerp uit te maken voor de muurschildering. Vervolgens werden de kinderen in groepjes van vier, groepje voor groepje naar het ontwerp gehaald om samen met Karina delen van het schilderij te verven. Zo werd het schilderij stap voor stap gezamenlijk kleurrijk geverfd. Na een paar dagen samen hard werken was hij af, en het resultaat mag er zijn! Bij de onthulling hebben de kinderen samen met hun juf nog een lied voorgedragen aan Karina, om zo hun dankbaarheid te tonen. Karina genoot hier zichtbaar van. Zelf kan ik ook zeggen dat wij het een ontzettend geslaagd project vonden. Het was merkbaar dat de kinderen veel geleerd hadden, en daarnaast ook veel plezier hadden in het schilderen.

Nadat dit project tot een goed einde is gekomen heeft Karina nog een schilderij gemaakt voor Platforma in Brussel. Zij heeft hierbij een van de Global Goals, nummer 11: Duurzame steden en gemeenschappen, vertaald naar een schilderij. Dit schilderij is overgedragen aan Platforma, tijdens hun 10 jarig bestaan. Platforma is een organisatie die ondertussen al 10 jaar lang meer dan 100.000 lokale en regionale overheden vertegenwoordigt, die actief zijn in de ontwikkelingssamenwerking van stad tot stad en regio tot regio. Meer informatie over Platforma is te vinden op http://platforma-dev.eu/