Onderwijsstage in El Rama afgerond

Vanaf 21 november j.l. heeft Sanne Faarts in El Rama meegewerkt in het onderwijsprogramma voor Risicoleerlingen. Zij studeert Creatieve Therapie aan Zuyd Hogeschool en doet in El Rama een stage in het kader van het programma Young Professionals Overseas (YPO). Een laatste impressie van haar ervaringen in El Rama.

El Rama, 3 februari 2017

Hola!

Van november tot februari heb ik iedere week beeldende activiteiten gegeven aan risicokinderen van de wijk la Pedrera Corinto in El Rama. Ik heb deze activiteiten gegeven tijdens de gehele zomervakantie van de kinderen. Op deze manier hadden de kinderen tijdens hun lange zomervakantie een paar keer per week leuke en leerzame activiteiten die ook structuur boden aan hun leven. Het mooiste vond ik zelf om niet alleen de creativiteit en beeldende vaardigheden van de kinderen te zien groeien, maar ook de kinderen te zien groeien als persoon. Waar ze in het begin erg verlegen waren en bang waren om de materialen te gebruiken, waren ze op het einde al een stuk brutaler en speelser.

Ik heb voor mijn activiteiten gebruik gemaakt van basismaterialen als potlood, kleurpotlood, vetkrijt, papier, gekleurd papier, verf en klei. Vooral de verf was erg geslaagd bij de kinderen. Het was te merken dat ze hier het beste hun creativiteit in kwijt konden. Zelf heb ik ook veel geleerd van deze stage. In het begin was het vaak een klus om uit te zoeken hoe ik het beste kon omgaan met problemen die ik in Nederland niet zo snel tegen zou komen in mijn werk. Ik heb het dan over problemen als een slechte werkruimte die helemaal volloopt met water als het veel heeft geregend, zeer harde omgevingsgeluiden, het ontbreken van tafels en buurtbewoners die uit nieuwsgierigheid binnen komen lopen. Gelukkig had ik een collega uit El Rama die mij hierbij goed heeft geholpen.

Afgelopen woensdag heb ik mijn stage met de kinderen afgesloten en hebben ze allemaal een diploma gekregen. Vervolgens zijn we nog gaan voetballen bij wijze van leuke afsluiter. Helaas was het daarna tijd om vaarwel te zeggen. Dit was zwaar, maar ik vertrouw erop dat de kinderen een goede tijd hebben gehad en nu weer klaar zijn om maandag naar school te gaan. Zelf kijk ik ook goed terug op de afgelopen maanden en verwacht ik zeker nog terug te gaan.

Sanne