30 jaar partnerschap

P1230311De Stedenband is sinds 1987 actief. Opgeteld komt dan neer op bijna 30 jaar partnerschap tussen Maastricht en El Rama in Nicaragua.

In die periode heeft de stedenband veel projecten gerealiseerd, waaronder duurzame initiatieven die nog steeds bestaan: een lokale radiozender, een bibliotheek, een cultureel gemeenschapshuis en een kredietbank. Sinds 1999 is versterking van het onderwijs een centraal thema in de samenwerking, vooral voor de verbetering van de positie van risicoleerlingen: kinderen uit kansarme families en een groot risico op vervroegde schooluitval.

P1230353aVanaf 2007 heeft de Stedenband deelgenomen aan het programma Caminando Juntos met investeringsprogramma’s in Nicaragua en draagvlakcampagnes in Nederland. Als speerpunten gelden de thema’s: onderwijs, leefomgeving en (lokaal) economische ontwikkeling.
De concentratie op economie versterkt onderwijs als voorwaardenscheppend voor een effectieve economische ontwikkeling. Bovendien krijgen aspecten als kinderarbeid en ontwikkeling van beroepsonderwijs in Nicaragua volop aandacht. Onderwijs is, naast het ontplooien van het individu, ook gericht op de voorbereiding en toeleiding naar de arbeidsmarkt. De projecten in El Rama worden uitgewerkt in een integraal ontwikkelingsprogramma dat gericht is op deelname aan (beroeps)onderwijs en op versterking van de lokale economie.

Wil je meer weten over onze activiteiten door de jaren heen? Klik dan op een periode voor meer informatie.